Bij GGD Hollands Noorden krijg je als forensisch arts de kans om in een dynamische omgeving te werken. Waar geen dag hetzelfde is en je samenwerkt met verschillende instanties zoals gemeenten, politie en justitie.  

Forensisch Arts

24 uur

Als forensisch arts bij GGD Hollands Noorden doe je zeer betekenisvol werk. Je werkt op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht en werkt samen met verschillende instanties, zoals de politie, recherche en het NFI. Je draait afwisselend dag- avond- en weekenddiensten. Je standplaats is Alkmaar, maar je werkgebied is regio Noordwest-Nederland. Je beoordeelt verschillende situaties die invloed hebben op het recht, de openbare orde en de publieke gezondheid. Kan een arrestant onder invloed bijvoorbeeld een nacht doorbrengen in een politiecel? Is er sprake van een niet-natuurlijke dood? Het zijn vraagstukken waar jij antwoorden op zoekt. Zo draag je bij aan de gezondheid en veiligheid van onze inwoners.

Samenwerken aan gezond leven

Met jouw inzet als forensisch arts werken we samen aan een gezond leven. 
Een werkdag kan er als volgt uitzien: Je wordt opgeroepen en spreekt een huisarts uit onze regio. Er is iemand overleden en de huisarts vermoedt dat er sprake is van een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Na het stellen van een aantal vragen besluit je een bezoek te brengen, waarbij je de politie ook meeneemt. Ter plekke voer je een lijkschouwing uit en probeer je vast te stellen wat de aard van het overlijden is. Je neemt hierin ook de omgeving van het lichaam mee, misschien vind je daar belangrijke aanwijzingen. Naar aanleiding van de lijkschouwing sluit je al dan niet uit of er (mogelijk) sprake is van een misdrijf. Wanneer dit niet het geval is, mag het lichaam worden vrijgegeven en maak jij een afsluitend schouwverslag. Als er behoefte aan is, ga je met de nabestaanden in gesprek om hen mee te nemen in de gebeurtenissen.  

Ook kan het zijn dat je door het cellencomplex van de politie wordt gebeld met de vraag of je een arrestant wilt beoordelen die medische klachten heeft. Kortom, jouw werkdag kent veel afwisseling. 

GGD Hollands Noorden werkt voor de forensische geneeskunde samen met GGD Amsterdam, Kennemerland en Zaanstreek Waterland, waarbij GGD Amsterdam fungeert als centrumorganisatie. Hoewel je standplaats in Alkmaar is, bestrijkt jouw werkgebied de gehele regio Noord West Nederland.  

Wat ga je verder doen?
 • Je verleent medische zorg aan arrestanten. 
 • Je neemt DNA, bloed en urine af in het kader van FMO of overlijdensonderzoek. 
 • Je voert lijkschouwingen uit bij het vermoeden van een niet-natuurlijke dood of euthanasie. 
 • Je voert zedenonderzoek en letselonderzoek uit. 
 • Je draagt bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van het vakgebied. 
Wat je meebrengt

Bij GGD Hollands Noorden staat de deur voor iedereen open. Dat geldt zeker voor jou als forensisch arts in Alkmaar en omgeving. Je bent in staat om passend te reageren in onverwachte situaties. Ook ben je flexibel en besluitvaardig. Je bent professioneel en tegelijkertijd empathisch. En je bent in staat om contact te leggen met mensen die lastig benaderbaar of verward zijn. Verder is het belangrijk dat je beschikt over: 

 • Een (bijna) afgeronde opleiding tot forensisch arts. 
 • Een big-registratie.  
 • Een rijbewijs b en eigen vervoer.
Wat kun je verwachten?

Als forensisch arts kan jij bij een 36-urige werkweek rekenen op: 

 • Een salaris van €5.561 tot €7325 bruto per maand, afhankelijk van jouw werkervaring (schaal 13Cao SGO)
 • Een jaarcontract om mee te beginnen. Bij wederzijdse tevredenheid en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden, wordt deze omgezet naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Een Individueel Keuze Budget van 17,05%. Het bedrag dat hierbij hoort kan jij naar eigen wens inzetten. Wil je bijvoorbeeld elke maand meer salaris, extra verlofdagen kopen of meer pensioen opbouwen? Het is aan jou.
 • Op 1 oktober 2024 worden de salarissen met 1,25% verhoogd.

Meer informatie over wat het werken bij de GGD jou kan bieden, hebben we hier op een rij gezet Wat biedt de GGD.

Meer informatie? 

Dat kan natuurlijk, neem contact op met Bart Kruyver, coördinerend forensisch arts, via bkruyver@ggdhn.nl. 
Vragen over de sollicitatieprocedure kun je stellen aan recruiter Natascha Wagenaar via 0657675610 (je kunt bellen of Whatsappen). 

Direct solliciteren?  

Graag, we kunnen niet wachten op jouw versterking als forensisch arts.
Zien wij een match dan plannen we snel een kennismakingsgesprek. Solliciteren kan via onderstaande button. 

Er is geen sluitingsdatum voor deze vacature.
Bij gebleken geschiktheid word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Ben je geïnteresseerd in deze vacature? Solliciteer direct via de onderstaande button: