Als forensisch arts kom je te werken op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht! Bij GGD Hollands Noorden krijg je de kans om in een dynamische omgeving te werken, waar geen dag hetzelfde is en je samenwerkt met diverse instanties zoals gemeenten politie en justitie.

Forensisch Arts

24 uur

Forensische geneeskunde is een unieke, medische discipline die ten dienste staat van gemeenten, justitie en politie. Je werkt op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht. Je werkt nauw samen met verschillende stakeholders (bijvoorbeeld justitie, politie en gemeenten). Je bent van groot gemeenschappelijk belang. Je beoordeelt veel verschillende situaties die invloed hebben op het recht, de openbare orde en de publieke gezondheid. Kan een arrestant onder invloed bijvoorbeeld een nacht doorbrengen in een politiecel? Is er sprake van een niet-natuurlijke dood? Dit en vele andere vraagstukken passeren de revue wat het werk afwisselend en zeer gevarieerd maakt.

Wat ga je doen?

Een werkdag kan er als volgt uitzien: Je wordt opgeroepen en spreekt een huisarts uit onze regio. Er is iemand overleden en de huisarts vermoedt dat er sprake is van een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Na het stellen van een aantal vragen besluit je een bezoek te brengen, waarbij je de politie ook mee neemt. Je voert ter plekke een lijkschouwing uit en probeert vast te stellen wat de aard van het overlijden zou kunnen zijn. Je neemt hierin ook de omgeving van het lichaam mee. Wellicht dat zich hier belangrijke aanwijzingen bevinden. Naar aanleiding van de lijkschouwing sluit je al dan niet uit of er (mogelijk) sprake is van een misdrijf. Wanneer dit niet het geval is, mag het lichaam worden vrijgegeven en maak jij een afsluitend schouwverslag. Als er behoefte aan is, ga je met de nabestaanden – soms op een later moment – nog in gesprek om hen mee te nemen in de gebeurtenissen.  Tijdens deze werkzaamheden word je door het cellencomplex van de politie ook nog gebeld of je een arrestant wilt beoordelen die medische klachten heeft en ook moet er een bloedproef worden gedaan. Later op de dag moet je nog een letselbeschrijving uitwerken van een slachtoffer dat je in een vorige dienst hebt gezien en waarbij je het letsel hebt gefotografeerd. Kortom, veel dynamiek.

Als forensisch arts verricht je zeer betekenisvol werk in een bijzondere omgeving. De hele samenleving trekt aan je voorbij en je werkt nauw samen met verschillende instanties, zoals de politie, recherche, het NFI, etc. Je draait afwisselend dag- avond- en weekenddiensten. De drie hoofdbestanddelen van het werk zijn lijkschouw, medische arrestanten zorg (MAZ) en forensisch medisch onderzoek (FMO).

GGD Hollands Noorden werkt voor de forensische geneeskunde samen met GGD Amsterdam, Kennemerland en Zaanstreek Waterland (regio Noord West Nederland). GGD Amsterdam fungeert als centrumorganisatie. Je standplaats is Alkmaar maar je werkgebied is regio Noord West Nederland.

Wat ga je verder doen?
 • Je verleent medische zorg aan arrestanten.
 • Je neemt DNA, bloed en urine af in het kader van FMO of overlijdensonderzoek.
 • Je voert een lijkschouwing uit bij het vermoeden van een niet-natuurlijke dood of euthanasie.
 • Je voert zedenonderzoek en letselonderzoek uit.
 • Je draagt bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van het vakgebied.
 • Verder participeer je in teamoverleggen en lever je een bijdrage aan eventuele projecten en onderzoek in genoemde verantwoordelijkheidsgebieden. 
Wie zoeken we?
 • Je hebt de opleiding tot forensisch arts (bijna) afgerond en bent BIG-geregistreerd. Ervaring in de forensische geneeskunde is een pré.
 • Je bent in staat om adequaat te reageren in onverwachte situaties.
 • Je beschikt over flexibiliteit en besluitvaardigheid.
 • Je bent professioneel en tegelijkertijd empathisch. Je bent in staat om contact te leggen met mensen die lastig benaderbaar of verward zijn.
 • Je bent in het bezit van een rijbewijs B en eigen vervoer.
Wat bieden wij?

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van een jaar. Bij wederzijdse tevredenheid, goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden, wordt deze omgezet naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd..De functie is gewaardeerd in salarisschaal 13 van Cao SGO. (salarisindicatie min. € 5.561,00 en max. € 7.325,00 bruto). Inschaling is afhankelijk van opleiding en ervaring. Zie ook Wat biedt de GGD.

 

Meer informatie? 

Je kunt contact opnemen met Bart Kruyver via bkruyver@ggdhn.nl (coördinerend forensisch arts).

Vragen over de sollicitatieprocedure kun je stellen aan Loïs Heijl (recruiter) via lheijl@ggdhn.nl of 06-57081909.

Sluitingsdatum vacature 

Er is geen sluitingsdatum voor deze vacature.

Ben je geïnteresseerd in deze vacature? Solliciteer direct via de onderstaande button: