Jose: "Plezier in opvoeden en stabiliteit in het gezin"

Plezier in opvoeden en stabiliteit in het gezin

Jose Blom (46 jaar) werkt sinds 2018 als coördinator van Home-Start in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. Alle aspecten van jeugdzorg die zij interessant vindt, komen samen in deze functie. José woont samen met haar vriend en dochter van 15 in het centrum van Schagen.

"Hiervoor werkte ik 23 jaar in de jeugdzorg, maar ik kon na de transitie ervan naar de gemeenten daar mijn ei niet meer kwijt. Mijn vriend zag de vacature van coördinator Home-Start voorbijkomen en dacht aan mij. Hij had gelijk, want alle aspecten van het jeugdzorgwerk die ik leuk vind, kwamen in deze functie samen. Mijn voorganger werkte mij zes weken lang in en stelde me aan vele nieuwe collega’s voor. Dat was fijn binnenkomen bij GGD Hollands Noorden!”

Vroegtijdig inzetten van ondersteuning

“Home-Start wil kinderen een goede start geven in het leven. Hierbij is preventie en het vroegtijdig inzetten van de ondersteuning van groot belang. Het doel is om kleine vragen klein te houden en niet te laten uitgroeien tot grote problemen. Home-Start werkt met een wetenschappelijk bewezen en effectief programma voor opvoedondersteuning. Vrijwilligers ondersteunen al vanaf de 28ste zwangerschapsweek gezinnen met kinderen van 0 t/m 17 jaar. Het programma wordt uitgevoerd in meer dan 22 landen ter wereld en in 163 gemeenten in Nederland. Onze registratie in de databank Effectieve Jeugdinterventies vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).”

 

Stabiliteit in het gezin

“Een getrainde vrijwilliger biedt steun aan een gezin vanuit de eigen levenservaring en vanuit een gelijkwaardige positie. Er wordt vraaggericht gewerkt: dit vergroot de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van ouders. Door het bieden van een luisterend oor en/of praktische hulp is het de bedoeling om de druk van de ketel te halen en rust en ruimte te creëren bij de ouders. Hierdoor komen er oplossingen in zicht en ervaren ouders opnieuw plezier in het opvoeden. Dit alles levert een belangrijke bijdrage leveren aan de stabiliteit van het betreffende gezin.”

Alleen, maar toch samen

“Als coördinator Home-Start werk ik als éénpitter. Ik vind dat prettig. Zo kan ik mijn eigen agenda bepalen en accenten leggen wanneer en waar ik dit wil. Ik kan wel gebruikmaken van de expertise van een aantal collega’s bij GGD Hollands Noorden. Zoals afspraak met een collega bij de afdeling Financiën, die mij helpt met de financiële zaken binnen Home-Start. Of contact met team Communicatie als ik leuk PR-materiaal zoek of graag een advertentie of interview in de media wil. Ik kan terecht bij de collega’s van Veilig Thuis als er onveiligheid heerst in een gezin. Ook ga ik samen met de relatiebeheerder van GGD Hollands Noorden jaarlijks in gesprek met de gemeenten Schagen en Hollands Kroon om het jaarverslag te bespreken.  En natuurlijk heb ik nauw contact met de opvoedadviseurs en jeugdverpleegkundigen in de beide gemeenten.”

Werven, begeleiden en trainen

“Mijn werk is een enorm veelzijdig. Ik werf, train en begeleid de vrijwilligers die de gezinnen een dagdeel per week ondersteunen bij lichte opvoedvragen en hen een luisterend oor bieden. Ik ga op huisbezoek voor de intakes bij de gezinnen die ondersteuning nodig hebben. Daarna bedenk ik welke vrijwilliger ik passend vind en ga ik met diegene op huisbezoek voor een kennismaking met het gezin. Als de koppeling loopt, dan ga ik na een aantal maanden weer op huisbezoek om een tussenevaluatiegesprek te voeren met het gezin en de vrijwilliger. Na een ongeveer een jaar ga ik nogmaals op huisbezoek om de ondersteuning af te ronden. We organiseren voor alle vrijwilligers zo’n zes keer per jaar bijeenkomsten. We doen een gedeelte intervisie en ik nodig vaak sprekers uit om de vrijwilligers deskundigheidsbevordering te geven. Denk aan deskundigen van Buurtgezinnen, Taalhuis, Nu Niet Zwanger, Vluchtelingenwerk, opvoedadvies vanuit de GGD, Veilig Thuis, Kansrijke Start, Beschermjassen e.d. Ook is er elk jaar een vrijwilligersuitje en hebben we een kerstbijeenkomst met de vrijwilligers. Iedere vrijwilliger heeft zeker een keer per jaar een één-op-één functie- en wensengesprek met mij. Voor Home-Start blijft het ook belangrijk om zoveel mogelijk aan PR te doen. Ik ga langs bij de JGZ-teams, wijkteams, huisartspraktijken, scholen, KDV’s enz. om hier te vertellen over Home-Start en om folders achter te laten. Ook sta ik op informatiemarkten of -avonden op bijvoorbeeld scholen. Ik hoop dan zowel gezinnen te werven die steun nodig hebben, als vrijwilligers die steun willen bieden.

De vrijwilligers zijn goud waard

“GGD Hollands Noorden is een fijne werkgever en ik heb het erg naar mijn zin in mijn functie. Omdat Home-Start in het preventieve voorveld zit, kan de ondersteuning van de vrijwilliger echt het verschil maken. Ik ben trots op onze 32 vrijwilligers, want zij zijn ‘het goud’ van ons programma. Ik krijg nog vaak kippenvel van de verhalen die ouders mij vertellen over wat de vrijwilliger voor hen heeft betekent. Ik probeer hen daarom ook als ‘goud’ te behandelen door goed naar hen te luisteren, ze te waarderen door een kaartje of cadeautje te sturen bij lief en leed, een uitje te organiseren en hen deskundigheidsbevordering te bieden. Leuk is dat de Home-Start vrijwilligers ook ieder jaar een kerstpakket vanuit GGD krijgen en ook regelmatig iets leuks opgestuurd krijgen. Het is belangrijk voor hen om deze waardering te voelen. En dit alles geeft mij enorm veel energie!”

Laatste verhalen